2016 > 02
Jaha, så var det snart dags igen. Minns bara vagt några Oscarsgalor från 90-talet som sändes i efterhand. Är man småbarnsförälder finns annat att göra och filmer fanns ju förr bara på sega, hackande VHS. Mina första egentliga minnesbilder har jag från året då "Titanic" tog storslam o James Cameron jublade. Jag började dock aldrig följa galan direkt förrän efter milleniet. Minns att jag kollade några av vinnarna rent astrologiskt när "Gladiator" och Russell Crowe vann. Vill minnas att Väduren styrde den natten o Crowe är Vädur. Sedan minns jag faktiskt när "The Lord of the rings - Konungens återkomst" gjorde en s.k. Clean Sweep - dvs tog hem alla sina 11 nomineringar. Minns även när Michael Moore höll sitt ökända tal efter vinsten med "Bowling for Columbine" och han skällde ut dåvarande president Bush Jr efter noter. Efter denna incident så införde de s.k. fördröjning av sändningen så att de kunde censurera framtida incidenter, så det kan ni tacka MM för.
Tyvärr hittar jag knappt någon spänning i år vad gäller favoriter. Kan ju hoppas att det skräller i någon kategori men de flesta favoriterna verkar redan klara; Leo di Caprio i The Revenant, Brie Larson i Room, Foto The Revenant, Regi The Revenant, Bästa Manliga Biroll troligen till Stallone i Creed för lång o trogen tjänst. Är inte helt hundra på svenska Alicia men de flesta tippar henne. Personligen ser jag hellre Jennifer Jason Leigh i The Hateful Eight.
Övriga kategorier med troliga vinnare;
Bästa Adapted Screenplay: bergsäkert till The Big Short.
Bästa Original Screenplay; lika säkert till Spotlight.
Bästa Animerade; största favoriten Inside out.
Bästa Utländska; Son of Saul.
Bästa Dokumentär; Amy.
Dokumentär Short; Body Team 12.
Live Action Short; troligen Ave Maria men jämnt.
Bästa Animated Short; troligen Sanjay´s super team.
Bästa Score; bergsäkert till 87-årige Morricone för The hateful eight.
Bästa Song väldigt öppet men kanske Lady Gaga för våldtäktsfilmen The hunting ground?
Bästa Makeup verkar gå till Mad Max.
Bästa Kostym lite osäkert men kan även den gå till Mad Max?
För de s.k. tekniska priserna lutar det åt att Mad Max tar de flesta och Star Wars kanske får ett, för Visual Effects?
Det kan bli så komiskt att galans stora vinnare blir Mad Max i antal statyetter, 6 st och The Revenant tar de tunga; Bästa Film, Regi, Foto o Leo. Jag är dock lite osäker på Bästa Film då Spotlight kan vara en farlig utmanare.
Då favoriterna tycks vinna så är jag mer spänd på själva galan. Debatten kring "the white Oscars" lär ligga i fokus och årets värd Vattumannen Chris Rock med Månen i Väduren lär ta alla tillfällen till att belysa detta. De rent astrologiska aspekterna är många och det kan bara inte ske utan oväntade incidenter. Kanske tacktalen upprör eller någon gör en personlig kupp? Spännande lär det dock bli. Jag håller tummarna med syrran Anna och hennes son Ted. Imorgon lär det bli en rejäl sovmorgon.
Trevlig natt med Månen o Mars i Skorpionen, Solen o Neptunus på samma grad i Fiskarna, Merkurius o Venus i Vattumannen.
RÄTTAT = BLÅTT - Rätt, RÖTT = Fel
Ja, mesta fokus låg som väntat på debatten om Black-&-White. Inledningstalet nästan pinsamt långt. Längsta på många år?
Dessutom kommenterades det i stort sett vid varje paus och de hade även med ett antal extra inslag som berörde denna "konflikt". Kändes nästan som det blev lite tjatigt.
Mina tips gick väl in även om just alla tre Kortfilmer missades. Hade ju inte heller sett några av dem. Enda riktiga missen var väl Lady Gagas fantastiska insats som inte belönades med en Oscar utan där sången till en "usel" Bondfilm vann.
Att sedan "Spotlight" vann Bästa Film var kanske inte oväntat med tanke på att det var den mest politiska eller "viktiga" av de nominerade för just Bästa Film. Även vicepresidenten Joe Biden fick prata innan Lady Gaga och även han är just Skorpion som dominerade galan.
Galans stora vinnare blev således Mad Max även om Spotlight vann.
The Martian, Carol, Star Wars, Brooklyn, Sicario och Steve Jobs blev helt utan, av de som hade fler än en nominering.
Nu lägger vi Leos efterlängtade och bejublade Oscar till handlingarna och inriktar oss på att få klar Boken.
Bara ett år till nästa gala.
Jag kan förstå människor som tar av sin Julbonus och flyger till varmare länder och vilar upp sig i solen. Min pappa, 90 år, får fortsätta frysa på grund av sin Waranmedicin men klagar sällan. Mamma, 80 år i maj, bor i varm lägenhet och klagar inte heller. Jag däremot klagar över det mesta. Har ägnat över 10 år åt renovering men huset drar mer än innan jag började. Snickaryrket var inte mitt kall denna gången, suck. Är däremot tacksam över den relativt milda vintern. Min snöslunga "Frosty" står overksam och ingen träningsvärk i mina armar. Kom väl knappt en decimeter i januari? Klimatförändring?
Oscarsgalan närmar sig och har även den ett kallt tema. Upprördhet över uteblivna nomineringar av svarta har lett till en infekterad debatt vilket lett till förändringar på sikt. New York Times hade en elak rubrik syftande på problemet när det var snöstorm i NY; "Whiter than the Oscars".
Flera filmer utspelar sig i kyla, såsom "The hateful eight" av Tarantino och Leo di Caprios efterlängtade Oscar för sin roll i det vinterfrusna o iskalla dramat "The revenant".
Mycket handlar annars om död och obehagliga upplevelser på olika sätt. Månen i Skorpionen Oscarsnatten avspeglar detta tydligt. Skulle kunna räkna upp ett 30-tal filmer på temat trauma och lidande men nöjer mig med att nämna ett par jag sett och lidit av/med.
Favoriten bland Documentary blir troligen "Amy" om sångerskan Amy Winehouse som tragiskt gick bort för tidigt, mest beroende på drogmissbruk.
En annan stark dokumentär, "What happened, Miss Simone?" handlar om den svarta sångerskan Nina Simone som var skolad konsertpianist men blev känd som agitator för de svarta under 60-talet och som senare konstaterades bipolär. Fruktansvärt liv med misshandel, droger och kriser.
"The look of silence" är en ren fortsättning på filmen "The act of killing" från 2012 som handlar om ett relativt okänt folkmord i Indonesien på 60-talet där miljoner mördades.
"Cartel land" tar upp knarkhandeln längs gränsen mellan USA o Mexico, där korruption, hot och våld är vardagsmat.
"Winter on fire" dokumenterar den våldsamma processen i Ukraina som fortfarande är aktuellt tyvärr.
Bland Short Films handlar det om Ebolaviruset i Afrika i "Body Team 12" .
Hedersmord på kvinnor i Pakistan där över 1000 kvinnor dränks varje år, i filmen "A girl in the river; price of forgiveness".
I filmen "Chau, behind the lines" får vi följa ett överlevande offer från Vietnamkrigets dagar, skadad pga Agent Orange som amerikanerna använde.
En film handlar om inspelningen av "Shoah", film om holocaust under WW II.
Bland Live Action Short films hittar vi "Day One" som behandlar en kvinnas roll i Afganistan.
En annan favorit "Shok" tar upp konflikten i Kosovo på 90-talet. "Stutterer" tar upp vanmakten med att stamma.
Den provokativa "Fifty shades of Grey" blev nominerad för en låt och handlar ju om sexualitet (Månen i Skorpionen) och Lady Gaga blev nominerad för sin låt "Til it happens to you" i filmen "The hunting ground" som tar upp våldtäkter på amerikanska colleges. (Måne Skorpionen)
En av mina favoriter "Racing Extinction" blev nominerad för en låt och tar upp mänsklighetens villkor idag och visar faktiskt på positiva metoder till förändring.
Bland de mer kända filmerna handlar "The big short" om bakgrunden till finanskollapsen 2008, åter igen Månen i Skorpionen (storfinanser). "Brooklyn" är ett romantiskt drama om en kvinnas kärlekskval på 50-talet i USA som invandrare från Irland. Mycket vackert och välspelat och åter igen Månen i Skorpionen, som denna gång kan tolkas som kvinna med psykiskt lidande.
I årets Spielberg återvänder vi till "kalla kriget" i Europa och även här handlar det om psykiskt lidande, skuld och uppoffring.
"Mad Max" var enligt mig en ren skitfilm men handlar ju komiskt nog om bland annat en kvinna i huvudrollen som lider och hämnas, Månen Skorpionen.
Årets sci-fi från Ridley Scott, "The Martian", handlar ju om en olycka som får oanade konsekvenser och oxå om en ensam människas överlevnad och lidande, Månen i Skorpionen.
En av förhandsfavoriterna, "The Revenant", handlar ju om både överlevnad och hämnd och definitivt om lidande, Månen i Skorpionen.
"Room" är kanske mest slående, eftersom den handlar om både ett barn och en kvinna som tvingas leva inspärrade, Månen i Skorpionen klockrent.
Även en annan av favoriterna, "Spotlight", tar upp det förbjudna ämnet pedofiler och handlar om det verkliga avslöjandet av de katolska prästerna och övergreppen på barn. Månen i Skorpionen definitivt.
I filmen "Trumbo" får vi följa ett av offren för McCarthys kommunistskräck i USA under 50- och 60-talet. Månen i Skorpionen - känslor och lidande i hemlighet.
Filmen om "Steve Jobs" kanske inte handlar om Månen i Skorpionen, men Jobs själv hade ett temperament som jag uppfattar som just Månen i Skorpionen, manipulerande, intensiv och maniskt genial. Han var Fisk med Månen i Väduren (som Bill Gates, Skorpion med Månen i Väduren).
"The Danish girl" är även den klockren Måne i Skorpionen eftersom den tar upp sexualiteten hos en transgender, en man som ville vara kvinna.
I filmen "Carol" behandlas temat lesbiska kvinnor, Månen i Skorpionen - förbjuden sexualitet.
Även i den udda filmen "45 years" tas ämnet upp, nu som svartsjuka hos ett gift par i 70-årsåldern. Måne Skorpion - svartsjuka/kontrollbehov.
Filmen "Joy" berör inte sexualiteten alls, men däremot en symbol för en stark, självständig kvinna som kämpar mot alla odds, Månen i Skorpionen.
Även filmen "Creed" berör symboliskt Månen i Skorpionen, nu som "tuff barndom", eftersom den unge killen aldrig fick leva med sin riktiga pappa innan han dog. Annars är ju Sylvester Stallone själv en symbol för Månen i Skorpionen. Både psykiskt och fysiskt lidande med en manisk vilja att överleva mot alla odds, som boxaren Rocky eller Vietnamveteranen Rambo. Hoppas och tror han får sin Oscar för rollen som den åldrade tränaren i "Creed".
I Tarantinos "The hateful eight" har vi "hit the jackpot". Här har vi både en djävulsk kvinna i fokus, dödsdömd och som skall avrättas, och Tarantinos vanliga tema med hämnd och ond bråd död. Månen i Skorpionen in perfection.
Till och med den animerade favoriten "Inside out" (SE BILDEN) handlar ju om alla känslor som den lilla flickan har i hemlighet. Månen i Skorpionen på ett fantastiskt roligt sätt. Även ett barn som lider i hemlighet.
"Ex machina" handlar ju om en s.k. android, en kvinnlig robot med känslor? Månen i Skorpionen åter igen.
Även det intensiva dramat "Straight outta Compton" som handlar om fenomenet gangsta rap som i slutet av 80-talet och början på 90-talet ledde till otroliga konflikter och oroligheter i USA. Här har vi definitivt många starka, underliggande känslor som kommer till våldsamt uttryck och dessutom påverkar massor av människor. Månen i Skorpionen på ett kollektivt plan. (Fuck the police!) - apropå polisvåld/ rättegång där vita poliser blev friade.
Bland de nominerade för Bästa Utländska Film har jag bara sett 3 av 5 men alla berör Månen i Skorpionen .
Den danska "A War" tar upp det vidriga kriget i Afganistan och folkets lidande och den gripande "Theeb" handlar om en ung pojkes trauma i öknen under första världskriget.
Kanske den mest aktuella eller viktiga filmen ändå är filmen "Mustang" som behandlar kvinnors roll och situation i Turkiet idag. Vidrigt, spännande som en thriller, komiskt och fantastiskt välspelat om fem systrar och deras öden när de skall giftas bort mot sin vilja. En av mina absoluta favoriter. Månen i Skorpionen - kvinnor under tvång som kämpar för sin existens. Fulländad feminism!
Den troliga vinnaren "Son of Saul" utspelar sig i ett koncentrationsläger, där en man som tvingas bränna både levande och döda i ugnarna, lyckas rädda och gömma ett barn - Månen i Skorpionen klockrent!
En annan är "Embrace of the serpent" från Colombia som handlar om en shaman och healing. Absolut själsligt lidande och helande.
En annan typisk Måne i Skorpionen är thrillern "Sicario" som beskriver problemet med knarkhandel vid gränsen USA-Mexico och huvudrollen spelas av en kvinna, Emily Blunt, som manipuleras och blir indragen i kaoset. Fantastiskt nominerat foto och suggestivt soundtrack. Inget för känsliga! Grädden på moset Benicio del Toro i grym biroll.
Kändisar då?
Ja, Leonardo di Caprio som alla tror äntligen skall få sin Oscar är ju Skorpion och kompositören Ennio Morricone, 87 år, har både Sol och Måne i Skorpionen och får troligen en välförtjänt Oscar för musiken till Tarantinos "The hateful eight".
Både Spielberg och Ridley Scott har Månen i Skorpionen men blir troligen utan i år. Nominerade Lady Gaga har även hon Månen i Skorpionen.
Vinnare då?
Mina egna betyg avspeglar inte mina tips:
Flera tunga favoriter jag tror vinner;
Bästa Film verkar stå mellan "The Revenant" o "Spotlight" - dött lopp för mig eftersom det är två helt olika filmer. Tips "Spotlight".
Regi står mellan "Revenant" och "Mad Max" - hoppas givetvis på "Revenant".
Bästa Manlig Huvudroll stenklart till Leo.
Bästa Kvinnliga Huvudroll lika stenklart till Brie Larson i "Room".
Bästa Manliga Biroll troligen Stallone. Synd för tvåan Mark Rylance i "Bridge of spies" - min favorit.
Bästa Kvinnliga Biroll troligen vår svenska Alicia i "The danish girl" men jag föredrar Jennifer Jason Leigh i "The hateful eight".
Originalmanus klockrent till "Spotlight"
Lika klart manus på bok "The Big Short".
Foto "The Revenant".
Kostym troligen "Cinderella" eller "Carol" som båda har Sandy Powell som designer. Hon tävlar mot sig själv :)
Makeup troligen till "Mad Max" och alla s.k. tekniska priser får nog "Mad Max" och "Star wars" slåss om.
Animerad Film vinner garanterat åter igen Pixar-Disney med "Inside Out". (se min BILD ovan) Extrem snyftvarning :(
Dokumentär troligen till "Amy" och lika stor favorit i Bästa Utländska är "Son of Saul".
Kortfilmerna kan jag inte bedöma, bara gissa.
Animerad Short till "Sanjay´s super team"?
Live action Short till "Ave Maria" eller "Shok"
och Documentary Short troligen till "Body team 12".
Sådär, nu slipper ni sitta uppe o kolla på aftonbladet.se´s tv-sändning natten mellan den 28-29 februari :)
Av årets 57 filmer och 121 st nomineringar har jag bara hunnit se 38 st och de 15 kortfilmerna finns bara som trailers på Youtube.
Avslutningsvis mina 10 st FEMMOR utan inbördes rangordning, då det är väldigt olika kategorier och genrer.
"The Revenant"
"Bridge of spies"
"Room"
"The hateful eight"
"Sicario"
"Inside out" (Animerad)
"Racing extinction" (Dokumentär men nominerad song)
"Amy" (Dokumentär)
"Winter on fire" (Dokumentär)
"Mustang"(Foreign)
Fotnot Trivia; Årets "vinnare" är redan skådespelaren Domnhall Gleeson, son till "Madeye Moody" Brendan Gleeson i Harry Potter. Han är med i hela fyra filmer med sammanlagt 22 nomineringar. Med i både "Star Wars", "The Revenant", "Brooklyn" och spelar mot Alicia i "Ex machina" - behöver man säga Lycka Till då?
vid tangentbordet cineasten Jacob, 11 februari, Månen i Väduren
Massor av människor som reagerat som jag men denna en av mina personliga favoriter; Skorpionen Jimmy Kimmel <3
Jag hade fel... inte bara svenskar som kallas "die dumme schwede"...
Men vad i hela fridens namn är det för fel på USA och deras syn på kvinnor?
Majoriteten av den amerikanska befolkningen som har rösträtt röstar på en psykopatisk narcissist som föraktar kvinnor, gifter sig med en tjeckisk-amerikansk kvinna, en amerikansk tevepersonlighet (Marla Maples skorpion) och en slovensk-amerikansk kvinna och får 5 barn och sedan hatar utlänningar och vill bygga murar runt hela USA. Han ljuger ohämmat, låtsas vara en normal amerikan som jobbar på McDonalds och står åtalad för jag vet inte hur många brott. Lite som om Al Capone eller Charles Manson skulle väljas till president.
Hillary Clinton misslyckades 2016 och nu även Kamala Harris, som kanske föll för självbedrägeriet att tro att det räckte med aborträtten och kvinnors röster för att vinna.
När det i slutänden handlade om något så enkelt som "dina pengar i plånboken", dvs ekonomin i USA. Hela den stora klassen av vanliga arbetare som kämpar med sitt hushåll och sina familjer och som fått lida för en pandemi och sedan inte hunnit hämta sig.
Tror inte bara det var jag som föll för detta självbedrägeri. Trump påtalade ofta att Harris hade en låg IQ när han omedvetet nog menade att hans egna väljare var så dumma att de la sin röst på honom. Den stora fixaren som skulle lösa alla problem och skapa Fred på Jorden... hahahaa.....
Tur att jag hann invända på slutet om min oro över Månen i Stenbocken som hellre ser tillbaka än framåt. Nåja, än är inte sista ordet sagt och det skall bli spännande att se vad det blir för konsekvenser av alla åtalen mot Trump.
Annars är hela denna process med valet ett enda stort skämt där halva befolkningen blivit grundlurad och bara visar sin egen brist på tillräcklig IQ. Shame on you, americans!
Vadå lugnt? Självklart blev del lugnt och inga oroligheter. Huliganerna fick ju se sin egen kandidat vinna. Då kommer inga vrål om valfusk hehe...
Vi hörs i januari.
2016 > 02
Jaha, så var det snart dags igen. Minns bara vagt några Oscarsgalor från 90-talet som sändes i efterhand. Är man småbarnsförälder finns annat att göra och filmer fanns ju förr bara på sega, hackande VHS. Mina första egentliga minnesbilder har jag från året då "Titanic" tog storslam o James Cameron jublade. Jag började dock aldrig följa galan direkt förrän efter milleniet. Minns att jag kollade några av vinnarna rent astrologiskt när "Gladiator" och Russell Crowe vann. Vill minnas att Väduren styrde den natten o Crowe är Vädur. Sedan minns jag faktiskt när "The Lord of the rings - Konungens återkomst" gjorde en s.k. Clean Sweep - dvs tog hem alla sina 11 nomineringar. Minns även när Michael Moore höll sitt ökända tal efter vinsten med "Bowling for Columbine" och han skällde ut dåvarande president Bush Jr efter noter. Efter denna incident så införde de s.k. fördröjning av sändningen så att de kunde censurera framtida incidenter, så det kan ni tacka MM för.
Tyvärr hittar jag knappt någon spänning i år vad gäller favoriter. Kan ju hoppas att det skräller i någon kategori men de flesta favoriterna verkar redan klara; Leo di Caprio i The Revenant, Brie Larson i Room, Foto The Revenant, Regi The Revenant, Bästa Manliga Biroll troligen till Stallone i Creed för lång o trogen tjänst. Är inte helt hundra på svenska Alicia men de flesta tippar henne. Personligen ser jag hellre Jennifer Jason Leigh i The Hateful Eight.
Övriga kategorier med troliga vinnare;
Bästa Adapted Screenplay: bergsäkert till The Big Short.
Bästa Original Screenplay; lika säkert till Spotlight.
Bästa Animerade; största favoriten Inside out.
Bästa Utländska; Son of Saul.
Bästa Dokumentär; Amy.
Dokumentär Short; Body Team 12.
Live Action Short; troligen Ave Maria men jämnt.
Bästa Animated Short; troligen Sanjay´s super team.
Bästa Score; bergsäkert till 87-årige Morricone för The hateful eight.
Bästa Song väldigt öppet men kanske Lady Gaga för våldtäktsfilmen The hunting ground?
Bästa Makeup verkar gå till Mad Max.
Bästa Kostym lite osäkert men kan även den gå till Mad Max?
För de s.k. tekniska priserna lutar det åt att Mad Max tar de flesta och Star Wars kanske får ett, för Visual Effects?
Det kan bli så komiskt att galans stora vinnare blir Mad Max i antal statyetter, 6 st och The Revenant tar de tunga; Bästa Film, Regi, Foto o Leo. Jag är dock lite osäker på Bästa Film då Spotlight kan vara en farlig utmanare.
Då favoriterna tycks vinna så är jag mer spänd på själva galan. Debatten kring "the white Oscars" lär ligga i fokus och årets värd Vattumannen Chris Rock med Månen i Väduren lär ta alla tillfällen till att belysa detta. De rent astrologiska aspekterna är många och det kan bara inte ske utan oväntade incidenter. Kanske tacktalen upprör eller någon gör en personlig kupp? Spännande lär det dock bli. Jag håller tummarna med syrran Anna och hennes son Ted. Imorgon lär det bli en rejäl sovmorgon.
Trevlig natt med Månen o Mars i Skorpionen, Solen o Neptunus på samma grad i Fiskarna, Merkurius o Venus i Vattumannen.
RÄTTAT = BLÅTT - Rätt, RÖTT = Fel
Ja, mesta fokus låg som väntat på debatten om Black-&-White. Inledningstalet nästan pinsamt långt. Längsta på många år?
Dessutom kommenterades det i stort sett vid varje paus och de hade även med ett antal extra inslag som berörde denna "konflikt". Kändes nästan som det blev lite tjatigt.
Mina tips gick väl in även om just alla tre Kortfilmer missades. Hade ju inte heller sett några av dem. Enda riktiga missen var väl Lady Gagas fantastiska insats som inte belönades med en Oscar utan där sången till en "usel" Bondfilm vann.
Att sedan "Spotlight" vann Bästa Film var kanske inte oväntat med tanke på att det var den mest politiska eller "viktiga" av de nominerade för just Bästa Film. Även vicepresidenten Joe Biden fick prata innan Lady Gaga och även han är just Skorpion som dominerade galan.
Galans stora vinnare blev således Mad Max även om Spotlight vann.
The Martian, Carol, Star Wars, Brooklyn, Sicario och Steve Jobs blev helt utan, av de som hade fler än en nominering.
Nu lägger vi Leos efterlängtade och bejublade Oscar till handlingarna och inriktar oss på att få klar Boken.
Bara ett år till nästa gala.
Jag kan förstå människor som tar av sin Julbonus och flyger till varmare länder och vilar upp sig i solen. Min pappa, 90 år, får fortsätta frysa på grund av sin Waranmedicin men klagar sällan. Mamma, 80 år i maj, bor i varm lägenhet och klagar inte heller. Jag däremot klagar över det mesta. Har ägnat över 10 år åt renovering men huset drar mer än innan jag började. Snickaryrket var inte mitt kall denna gången, suck. Är däremot tacksam över den relativt milda vintern. Min snöslunga "Frosty" står overksam och ingen träningsvärk i mina armar. Kom väl knappt en decimeter i januari? Klimatförändring?
Oscarsgalan närmar sig och har även den ett kallt tema. Upprördhet över uteblivna nomineringar av svarta har lett till en infekterad debatt vilket lett till förändringar på sikt. New York Times hade en elak rubrik syftande på problemet när det var snöstorm i NY; "Whiter than the Oscars".
Flera filmer utspelar sig i kyla, såsom "The hateful eight" av Tarantino och Leo di Caprios efterlängtade Oscar för sin roll i det vinterfrusna o iskalla dramat "The revenant".
Mycket handlar annars om död och obehagliga upplevelser på olika sätt. Månen i Skorpionen Oscarsnatten avspeglar detta tydligt. Skulle kunna räkna upp ett 30-tal filmer på temat trauma och lidande men nöjer mig med att nämna ett par jag sett och lidit av/med.
Favoriten bland Documentary blir troligen "Amy" om sångerskan Amy Winehouse som tragiskt gick bort för tidigt, mest beroende på drogmissbruk.
En annan stark dokumentär, "What happened, Miss Simone?" handlar om den svarta sångerskan Nina Simone som var skolad konsertpianist men blev känd som agitator för de svarta under 60-talet och som senare konstaterades bipolär. Fruktansvärt liv med misshandel, droger och kriser.
"The look of silence" är en ren fortsättning på filmen "The act of killing" från 2012 som handlar om ett relativt okänt folkmord i Indonesien på 60-talet där miljoner mördades.
"Cartel land" tar upp knarkhandeln längs gränsen mellan USA o Mexico, där korruption, hot och våld är vardagsmat.
"Winter on fire" dokumenterar den våldsamma processen i Ukraina som fortfarande är aktuellt tyvärr.
Bland Short Films handlar det om Ebolaviruset i Afrika i "Body Team 12" .
Hedersmord på kvinnor i Pakistan där över 1000 kvinnor dränks varje år, i filmen "A girl in the river; price of forgiveness".
I filmen "Chau, behind the lines" får vi följa ett överlevande offer från Vietnamkrigets dagar, skadad pga Agent Orange som amerikanerna använde.
En film handlar om inspelningen av "Shoah", film om holocaust under WW II.
Bland Live Action Short films hittar vi "Day One" som behandlar en kvinnas roll i Afganistan.
En annan favorit "Shok" tar upp konflikten i Kosovo på 90-talet. "Stutterer" tar upp vanmakten med att stamma.
Den provokativa "Fifty shades of Grey" blev nominerad för en låt och handlar ju om sexualitet (Månen i Skorpionen) och Lady Gaga blev nominerad för sin låt "Til it happens to you" i filmen "The hunting ground" som tar upp våldtäkter på amerikanska colleges. (Måne Skorpionen)
En av mina favoriter "Racing Extinction" blev nominerad för en låt och tar upp mänsklighetens villkor idag och visar faktiskt på positiva metoder till förändring.
Bland de mer kända filmerna handlar "The big short" om bakgrunden till finanskollapsen 2008, åter igen Månen i Skorpionen (storfinanser). "Brooklyn" är ett romantiskt drama om en kvinnas kärlekskval på 50-talet i USA som invandrare från Irland. Mycket vackert och välspelat och åter igen Månen i Skorpionen, som denna gång kan tolkas som kvinna med psykiskt lidande.
I årets Spielberg återvänder vi till "kalla kriget" i Europa och även här handlar det om psykiskt lidande, skuld och uppoffring.
"Mad Max" var enligt mig en ren skitfilm men handlar ju komiskt nog om bland annat en kvinna i huvudrollen som lider och hämnas, Månen Skorpionen.
Årets sci-fi från Ridley Scott, "The Martian", handlar ju om en olycka som får oanade konsekvenser och oxå om en ensam människas överlevnad och lidande, Månen i Skorpionen.
En av förhandsfavoriterna, "The Revenant", handlar ju om både överlevnad och hämnd och definitivt om lidande, Månen i Skorpionen.
"Room" är kanske mest slående, eftersom den handlar om både ett barn och en kvinna som tvingas leva inspärrade, Månen i Skorpionen klockrent.
Även en annan av favoriterna, "Spotlight", tar upp det förbjudna ämnet pedofiler och handlar om det verkliga avslöjandet av de katolska prästerna och övergreppen på barn. Månen i Skorpionen definitivt.
I filmen "Trumbo" får vi följa ett av offren för McCarthys kommunistskräck i USA under 50- och 60-talet. Månen i Skorpionen - känslor och lidande i hemlighet.
Filmen om "Steve Jobs" kanske inte handlar om Månen i Skorpionen, men Jobs själv hade ett temperament som jag uppfattar som just Månen i Skorpionen, manipulerande, intensiv och maniskt genial. Han var Fisk med Månen i Väduren (som Bill Gates, Skorpion med Månen i Väduren).
"The Danish girl" är även den klockren Måne i Skorpionen eftersom den tar upp sexualiteten hos en transgender, en man som ville vara kvinna.
I filmen "Carol" behandlas temat lesbiska kvinnor, Månen i Skorpionen - förbjuden sexualitet.
Även i den udda filmen "45 years" tas ämnet upp, nu som svartsjuka hos ett gift par i 70-årsåldern. Måne Skorpion - svartsjuka/kontrollbehov.
Filmen "Joy" berör inte sexualiteten alls, men däremot en symbol för en stark, självständig kvinna som kämpar mot alla odds, Månen i Skorpionen.
Även filmen "Creed" berör symboliskt Månen i Skorpionen, nu som "tuff barndom", eftersom den unge killen aldrig fick leva med sin riktiga pappa innan han dog. Annars är ju Sylvester Stallone själv en symbol för Månen i Skorpionen. Både psykiskt och fysiskt lidande med en manisk vilja att överleva mot alla odds, som boxaren Rocky eller Vietnamveteranen Rambo. Hoppas och tror han får sin Oscar för rollen som den åldrade tränaren i "Creed".
I Tarantinos "The hateful eight" har vi "hit the jackpot". Här har vi både en djävulsk kvinna i fokus, dödsdömd och som skall avrättas, och Tarantinos vanliga tema med hämnd och ond bråd död. Månen i Skorpionen in perfection.
Till och med den animerade favoriten "Inside out" (SE BILDEN) handlar ju om alla känslor som den lilla flickan har i hemlighet. Månen i Skorpionen på ett fantastiskt roligt sätt. Även ett barn som lider i hemlighet.
"Ex machina" handlar ju om en s.k. android, en kvinnlig robot med känslor? Månen i Skorpionen åter igen.
Även det intensiva dramat "Straight outta Compton" som handlar om fenomenet gangsta rap som i slutet av 80-talet och början på 90-talet ledde till otroliga konflikter och oroligheter i USA. Här har vi definitivt många starka, underliggande känslor som kommer till våldsamt uttryck och dessutom påverkar massor av människor. Månen i Skorpionen på ett kollektivt plan. (Fuck the police!) - apropå polisvåld/ rättegång där vita poliser blev friade.
Bland de nominerade för Bästa Utländska Film har jag bara sett 3 av 5 men alla berör Månen i Skorpionen .
Den danska "A War" tar upp det vidriga kriget i Afganistan och folkets lidande och den gripande "Theeb" handlar om en ung pojkes trauma i öknen under första världskriget.
Kanske den mest aktuella eller viktiga filmen ändå är filmen "Mustang" som behandlar kvinnors roll och situation i Turkiet idag. Vidrigt, spännande som en thriller, komiskt och fantastiskt välspelat om fem systrar och deras öden när de skall giftas bort mot sin vilja. En av mina absoluta favoriter. Månen i Skorpionen - kvinnor under tvång som kämpar för sin existens. Fulländad feminism!
Den troliga vinnaren "Son of Saul" utspelar sig i ett koncentrationsläger, där en man som tvingas bränna både levande och döda i ugnarna, lyckas rädda och gömma ett barn - Månen i Skorpionen klockrent!
En annan är "Embrace of the serpent" från Colombia som handlar om en shaman och healing. Absolut själsligt lidande och helande.
En annan typisk Måne i Skorpionen är thrillern "Sicario" som beskriver problemet med knarkhandel vid gränsen USA-Mexico och huvudrollen spelas av en kvinna, Emily Blunt, som manipuleras och blir indragen i kaoset. Fantastiskt nominerat foto och suggestivt soundtrack. Inget för känsliga! Grädden på moset Benicio del Toro i grym biroll.
Kändisar då?
Ja, Leonardo di Caprio som alla tror äntligen skall få sin Oscar är ju Skorpion och kompositören Ennio Morricone, 87 år, har både Sol och Måne i Skorpionen och får troligen en välförtjänt Oscar för musiken till Tarantinos "The hateful eight".
Både Spielberg och Ridley Scott har Månen i Skorpionen men blir troligen utan i år. Nominerade Lady Gaga har även hon Månen i Skorpionen.
Vinnare då?
Mina egna betyg avspeglar inte mina tips:
Flera tunga favoriter jag tror vinner;
Bästa Film verkar stå mellan "The Revenant" o "Spotlight" - dött lopp för mig eftersom det är två helt olika filmer. Tips "Spotlight".
Regi står mellan "Revenant" och "Mad Max" - hoppas givetvis på "Revenant".
Bästa Manlig Huvudroll stenklart till Leo.
Bästa Kvinnliga Huvudroll lika stenklart till Brie Larson i "Room".
Bästa Manliga Biroll troligen Stallone. Synd för tvåan Mark Rylance i "Bridge of spies" - min favorit.
Bästa Kvinnliga Biroll troligen vår svenska Alicia i "The danish girl" men jag föredrar Jennifer Jason Leigh i "The hateful eight".
Originalmanus klockrent till "Spotlight"
Lika klart manus på bok "The Big Short".
Foto "The Revenant".
Kostym troligen "Cinderella" eller "Carol" som båda har Sandy Powell som designer. Hon tävlar mot sig själv :)
Makeup troligen till "Mad Max" och alla s.k. tekniska priser får nog "Mad Max" och "Star wars" slåss om.
Animerad Film vinner garanterat åter igen Pixar-Disney med "Inside Out". (se min BILD ovan) Extrem snyftvarning :(
Dokumentär troligen till "Amy" och lika stor favorit i Bästa Utländska är "Son of Saul".
Kortfilmerna kan jag inte bedöma, bara gissa.
Animerad Short till "Sanjay´s super team"?
Live action Short till "Ave Maria" eller "Shok"
och Documentary Short troligen till "Body team 12".
Sådär, nu slipper ni sitta uppe o kolla på aftonbladet.se´s tv-sändning natten mellan den 28-29 februari :)
Av årets 57 filmer och 121 st nomineringar har jag bara hunnit se 38 st och de 15 kortfilmerna finns bara som trailers på Youtube.
Avslutningsvis mina 10 st FEMMOR utan inbördes rangordning, då det är väldigt olika kategorier och genrer.
"The Revenant"
"Bridge of spies"
"Room"
"The hateful eight"
"Sicario"
"Inside out" (Animerad)
"Racing extinction" (Dokumentär men nominerad song)
"Amy" (Dokumentär)
"Winter on fire" (Dokumentär)
"Mustang"(Foreign)
Fotnot Trivia; Årets "vinnare" är redan skådespelaren Domnhall Gleeson, son till "Madeye Moody" Brendan Gleeson i Harry Potter. Han är med i hela fyra filmer med sammanlagt 22 nomineringar. Med i både "Star Wars", "The Revenant", "Brooklyn" och spelar mot Alicia i "Ex machina" - behöver man säga Lycka Till då?
vid tangentbordet cineasten Jacob, 11 februari, Månen i Väduren