Snubs and surprises
Som titeln syftar på pratas det alltid om dissade eller överraskande nomineringar varje år på Oscarsgalan.
BLÅTT = Mina favoriter. RÖTT = facit
Minst troligt är dock "Överraskningar" i år. Nymånen i Fiskarna med både Sol, Måne, Merkurius och Neptunus alla i Fiskarna, tyder på en drömmande (förvirrande) gala där den kanske största favoriten "La la land" kanske kommer att slå flera rekord. Läste att regissören till förra årets succé "Whiplash" kan bli den yngste regissören någonsin med sina blott 32 år. (Vann Regi) Visst är "La la land" estetiskt vacker och jag älskar ju gamla tiders romantik om Hollywood, men jag störde mig på flera delar och kan inte sätta en Femma i betyg. Dock en lättsam romantisk musikal...
Variationen är dock fenomenal i år. En krigsfilm, Mel Gibsons comeback "Hacksaw ridge" (2 Oscars av 6 nom), en ren sci-fi om Aliens "Arrival" (1 Oscar av 8 nom), en musikal "La la land" (vann bara 6 av 14 nom), tre "afro-american" - "Hidden figures" (ingen av 3), "Fences" (1 Oscar av 4 nom) och "Moonlight" (3 Oscars av 8 nom), tre olika drama; "Lion" (ingen av 6 nom), "Hell or high water" (ingen av 4 nom) och "Manchester by the sea" (2 Oscars av 6 nom) i kategorin Bästa Film. Dessutom handlar "Moonlight" både om afro-amerikaner och om att vara gay. "Lion" tar upp en ung mans sökande efter sitt förflutna som adopterat barn från Indien. Dramat "Fences" är från början en teaterpjäs skriven av en numera avliden författare som är nominerad postumt.
Både "Lion", "Hacksaw ridge" och "Hidden figures" (Dolda tillgångar) är baserade på riktiga händelser.
Vad gäller mina egna tips så stämmer de knappt alls med de tippade vinnarna i år.
Visst har jag sett flera fantastiska filmer, men ingen som riktigt sticker ut. "Arrival" var dock fascinerande med magiska effekter, men inte i nivå med "Interstellar". "Fences" var stark men mer lik en teaterpjäs. "Hacksaw ridge" lite seg och försökte nog likna "Saving private Ryan" i råhet.
Mina två favoriter blev dock två starka i kategorin Drama; "Manchester by the sea" var en spark i magen och "Lion" en tårdrypande fantastisk historia som värmde hjärtat. "Hell or high water" var en hårdkokt höjdare som en western-thriller och "Moonlight" var modig och känslig men grep aldrig riktigt tag, trots en del intensiva scener.
I de övriga kategorierna kan jag varmt rekommendera dokumentärerna "13th" om fängelsesystemet i USA som även belyser afroamerikanernas historia och den sju timmar långa dokumentären om O.J.Simpson "O.J Made in America" som båda kan ses på Netflix. Även den lite udda "Life, animated" om en man som lever med svår Asperger.
Kortfilmerna och de tekniska kategorierna kan jag inte bedöma och av de Utländska (icke engelskspråkiga) har jag bara sett "En man som heter Ove" och den tyska "Toni Erdmann" som är stor favorit. Bland de animerade har jag sett alla utom "My life as a zucchini" och de är alla helsköna, men vinner gör nog "Zootopia". Förvånande nog var aldrig "Finding Dory" nominerad. Min animerade favorit är "The red turtle", ett litet mästerverk.
Sammanfattningsvis lär det bli idel favoriter som vinner i år; Viola Davis för Bästa Kvinnliga Biroll i "Fences" men de tre övriga rollkategorierna är relativt jämna och mina favoriter lär inte vinna. Bästa Manliga är min absoluta favorit Viggo Mortensen i den otroliga "Captain fantastic" (se Bilden) men vinner gör troligen Casey Afleck i "Manchester by the sea". Bästa Kvinnliga Huvudroll önskar jag går till Isabelle Huppert som den våldtagna kvinnan som hämnas i den franska "Elle" eller Natalie Portman (ej med på galan för att hon är höggravid) som Jaqueline Kennedy i det starka dramat om presidentmordet 1963 "Jackie", men vinner gör nog Emma Stone i "La la land", trots att hon varken kan dansa eller sjunga :)
Bästa Manliga Biroll borde gå till Michael Shannon i den skumma "Nocturnal animals" eller Dev Patel i "Lion" men vinner gör troligen Mahershala Ali i "Moonlight". I Bästa Kvinnliga Biroll är Viola Davis gigantisk favorit och jag tycker synd om både Naomie Harris i "Moonlight", Octavia Spencer i "Hidden figures" och Michelle Williams i "Manchester by the sea", som alla gör enorma prestationer.
I fjol hette det "Whiter than the Oscars" men i år kan det bli ett fyrverkeri av "afro-amerikanska" vinnare och politiska protester på både längden och tvären, pga en viss presidents enorma "popularitet" i Hollywood. I kategorin Bästa Film handlar ju tre enbart om afro-amerikaner och i de fyra rollkategorierna hittar vi 6 st afro-amerikaner av 20 nominerade. Bland de Utländska även en nominerad film "The salesman" från Iran som kanske blir politiskt en vinnare? (Det var inte av politiska orsaker - den var bara bäst, Jacobs betyg)
De svenska då? Ja, Linus Sandgren lär få en Oscar för sitt Foto i "La la land" men de övriga är tveksamma. Kul dock att Lassgård och gänget bakom "Ove" får vara med på festen.
På grund av en oväntad svår sjukdom i familjen så ligger slutarbetet med Boken nere för tillfället, men hoppas komma igång inom någon vecka. Kanske släpper några teaser trailers, utdrag från Boken, som aptitretare, för er som väntar.
"And the Oscar goes to..." (Och jag valde att sova när Oscarshistoriens största förvirring med Månen i Fiskarna var ett faktum. Warren och Faye blev historiska huvudpersoner när FEL vinnare ropades ut, hehe)
Trevlig Nymåne <3
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Ada » 6 år senare: ”♡♡♡”
-
Ada » Vem vinner? "Politik" del 2: ”♡♡♡ ”
-
Annika Fundin » POLITIK betyder Statskonst: ”Kärnfullt och klokt skrivet!”
-
Ada » Hot as hell...: ”♡♡♡”
-
Ada » Trevlig Sommar!!!: ”♡♡♡”